Elbląski Bank Żywności został lokalnym producentem rolnym. Na gruncie o powierzchni 2,5 hektara wolontariusze uprawiają ziemniaki, kapustę, kalafior i marchew. Warzywa jesienią przekażą potrzebującym mieszkańcom.

Grunt w okolicy ul. Okólnik Elbląski Bank Żywności otrzymał w bezpłatne użytkowanie od władz miasta. - Od dawna chciałam, by Elbląski Bank Żywności mógł prowadzić ekologiczne gospodarstwo. Szukaliśmy odpowiedniego terenu poza Elblągiem, bo nie zdawaliśmy sobie sprawy, że takie wolne grunty są w naszym mieście. Pomógł nam go znaleźć wiceprezydent Janusz Nowak – mówi Teresa Bocheńska, prezes Elbląskiego Banku Żywności.
     Na 2,5-hektarowej działce wolontariusze uprawiają ziemniaki, kapustę, kalafior i marchew. Pierwsze zbiory już jesienią, warzywa trafią do najbardziej potrzebujących rodzin w Elblągu.
     - Zrobiliśmy to wszystko bez pieniędzy, dzięki pomocy wielu osób, w tym okolicznych rolników i wolontariuszy. Było w tym trochę prowizorki, ale mam nadzieję, że w kolejnych latach uda nam się pozyskać na ten cel dopłaty. Mamy już status lokalnego producenta rolnego, chcemy na tym polu prowadzić ekologiczne gospodarstwo i zatrudnić w nim, w porozumieniu z Powiatowym Urzędem Pracy, kilka osób bezrobotnych. Na razie największym problemem jest brak deszczu, mam nadzieję, że wkrótce spadnie, bo teraz musimy pole nawadniać, by uprawy się przyjęły – dodaje Teresa Bocheńska.
     Obecnie Elbląski Bank Żywności wydaje potrzebującym żywność z ostatniej wielkanocnej zbiórki w elbląskich sklepach. Akcja zakończy się 19 czerwca.

 

źródło: www.portel.pl